sâmbătă, 25 decembrie 2010

De Crăciun...

Astăzi sărbătorim Crăciunul...adică: Naşterea Mântuitorului, venirea lui Moş Crăciun. Pe lângă cele două viziuni generale, mai există câteva. Pentru unii Crăciunul înseamnă familie, brad, colinde, pentru mulţi alţii înseamnă amintiri şi dorinţa unuei zile mai bune. 
Ne bucurăm cu toţii la un loc. Spiritul Crăciunului îşi face loc în sufletele celor care ştiu să-l preţuiească. Nici un Crăciun nu e la fel, dar e un  prag în an şi în viaţă, şi cred că trebuie să-i zâmbim indiferent dacă e ceea ce  ne-am dorit sau nu.
Bănuiesc că n-am fost şi nu prea sunt cuminte de când mă ştiu. dar moşul a fost de treabă şi anul acesta şi m-a făcut să mă simt din nou copil. Am făcut un om de zăpadă şi  am primit o jucărie de pluş :D ,dar am avut câteva surprize care mi-au amintit că am crescut totuşi...

Am un cadou de Crăciun pentru toţi, care ajunge şi foarte repede la voi.
E vorba de un cântec de iarnă şi dragoste. Cred că cele două merg bine mână în mână.

Se numeşte "Stele de oglindă".

Apropo...Clujul e fascinant iarna!
Vă doresc Sărbători Fericite, vă mulţumesc pentru gânduri bune şi vă îmbrăţişez...
:)

duminică, 19 decembrie 2010

Moş Crăciun vine şi la copiii defavorizaţi

Am fost acum 2 zile la centrul Arlechino pentru a-i învăţa pe copilaşii de acolo o colindă. Proiectul ne-a fost propus de Oana şi de Tudor Runcanu şi pentru mine e un prilej de a ajuta. 
... Copilaşii de acolo sunt în număr de 9 şi se remarcă fiecare prin câte ceva. Au venit să facem cunoştinţă pe rând, au vârstele cumprinde între 8 şi 17 ani, sunt cuminţi şi dornici să înveţe cât mai multe. Am stat şi i-am privit dansând. Unul dintre ei îl imită bine pe Michel Jackson:). Interesant e că vor cu toţii să se implice cât mai mult.
Ne pregătim de fapt pentru spectacolul lor de Crăciun, la care vor participa şi alţi copii, de la  centrele "Copilul Abuzat" şi "Perlino". Ne vom întâlni să-l chemăm pe Moş Crăciun în foaierul Teatrului Naţional, pe 21 decembrie. Acolo Teatrul de păpuşi "Puck" le va oferi o reprezentaţie după care împreună cu Mirona Pascu, Ionuţ Mangu şi Ioan Onişor vom susţine un recital de colinde şi cântece de iarna. Vor cânta si ei  colinde, vor dansa  şi în felul acesta se vor pregăti pentru venirea Moşului. În Parcul cu Mere li se vor  oferi cadouri la care puteţi contribui cu tot ce credeţi că le e de folos şi îi bucură. Cadourile voastre le puteţi lăsa la sediul "Asociaţiei pentru Performanţă şi Cultură", de pe strada Patriciu Barbu, nr.13, sau puteţi veni cu ele la eveniment.
Moşul vine la fiecare copil. Veniţi să-i vedeţi şi pe aceşti copii frumoşi. Au fost cuminţi şi merită mult mai mult decât le-a oferit familia.
Să  aveţi o zi bună!

vineri, 17 decembrie 2010

www Party

Aseară am cântat cu Maya în Gambrinus Live Stage la www Party şi vreau să strig în gura mare că mi-a plăcut la nebunie! Un pub plin de oameni, şi de fum ce-i drept (încă mă mai dor ochii), o atmosferă blog-eristă, elemente faine de ecleraj :D, tot ce trebe. Ar fi completat mult o susţinere şi o dezinhibare mai largă a publicului, dar, pe scenă a existat suficientă energie încât să-mi ajungă  să mă simt în largul meu. Aseară au mai fost pe scenă Mirona Pascu (ştiţi voi... vizitaţi www.mironeasca.com), Ovidiu Sîrb, Nicu Bendea.
Ţin să menţionez că Mishu Călian, Tudor Bădescu, Roland Kiss şi Sorin Zamfir sunt nişte colegi de nota 20 şi le mulţumesc pentru răbdarea pe care o au cu mine :P. 
Nu închei înainte de a-i ura lui Ionuţ Mangu "La mulţi ani". Ieri a mai întinerit cu un an. Să ne trăiască!Vizitaţi noul lui site :  www.ionutmangu.ro
Am furat nişte fotografii de pe ici pe colo.
Pentru unele dintre ele îi mulţumesc Biancăi Oltean, prezentă mereu cu aparatul pe la concertele Maya şi Trupa De Acoperire(Da,da..e roşcata aceea focoasă.:)
Şi pentru celelalte lui Fabian Gabor.










Să aveţi o zi faină. 
P.S. Deseară, concert Ionuţ Mangu şi Ioan Onişor în Puzzle, pe la 21.00 din câte ştiu eu...:D
Ne vedem acolo!

joi, 16 decembrie 2010

Simbolurile iernii: Omul de zăpadă

Iarnă...A venit bătând cu fulgii ei de nea în ferestrele mansardei mele. Şi nu sunt sigură de tot ce-mi va aduce, dar cu siguranţă a 19-a iarnă din viaţa mea e tema unui cântec pentru prieteni, pentru încredere şi linişte lăuntrică. Am descoperit-o în mirosul de morcov al unui om de zăpadă. 
Anotimpul acesta este plin de simboluri pe care vrem sau nu să le observăm. 
Azi vă povestesc despre Omul De Zăpadă.

Omul de zăpadă

O reprezentare a omului prin cea mai puternică apropiere a lui cu natura. Copiii adună zăpada, o îmbină bine şi obţin 3 bulgări mari, de regulă, de dimensiuni diferite, care reprezintă aparent corpul omului. Îi pun nasturi, pentru că avem nevoie de acoperire şi de căldură. Nici măcar zăpada n-are voie să îngheţe de frig. Se ataşează o crenguţă care reprezintă mâna. Dar, de obicei, omul de zăpadă are o singură mână, cea cu care oferă. El n-are nevoie să primească, ci doar să ofere spiritul Crăciunului. Capul este acoperit de o strachină grea, care îi ţine şi ea de cald. Şi în plus îi dă un aer special, în funcţie de tipul pălăriei. Cărbunii ţin loc de ochi. Orice om de zăpadă are dreptul să vadă, ca să te poată recunoaşte şi să poată face din ochi. Nasul lui e un morcov. Oferă pata de culoare şi sugerează o nuanţă a frigului asupra chipului său. Gura omului de zăpadă trebuie să fie o jumătate de cerc cu capetele în sus şi asta e o regulă! Farmecul lui stă în zâmbetul pe care îl oferă trecătorilor, care, dacă au timp şi atenţie, imediat îl vor imita.
Omul de zăpadă are rol de străjer, de clown, de prieten, de copil al iernii prezent peste tot. 
Şi, cel mai important rol al lui este acela de a ne pulsa creativitatea, bucuria, de a ne face să zâmbim şi să ne jucăm. Aşa descoperă iarna copilul din noi, care acum câteva ierni căuta cratiţe în magazia tatii sau în bucatăria mamei.

luni, 13 decembrie 2010

Unde mă găsiţi săptămâna aceasta

Zi de iarnă în adevărata ei sclipire. Ninge atât de pufos. Trebuie sa-mi exprim această mulţumire că a venit iarna şi în Cluj.
Pe săptămâna aceasta programul meu stă în felul următor:
În seara asta, la ora 22.00 la Azilul de la miezul nopţii, la Radio Cluj, este invitată trupa Maya. Să ne ascultaţi( www.radiocluj.ro )
Miercuri, 15 decembrie, de la ora 17.00 vă aşteptăm în Piaţa  Unirii la un concert de colinde cu Cenaclul Obs, după care, "Colindăm împreună" de la ora 19.00 la Clubul Cultural Studenţesc. Veţi asculta pe Ionuţ Mangu, Roxana Zăpârţan, Mirona Pascu, Ioan Onişor, Emeric Imre.Aaa...şi pe mine...:D
După ora 21.00 ne mutăm în Le General, pe Eroilor nr.18, la Pilula de folk, unde vom colinda de asemenea, împreună cu toţi cei care au cântat până acum în Clinica de miercuri.
Joi, 16 decembrie, Trupa Maya în Gambrinus Pub, alături de: Cristi Gog, Mirona Pascu şi Nicu Bendea.Mai multe detalii pe www.trupamaya.ro .

Ne vedem!
Dacă ieşiţi la bătaie în zăpadă, aveţi grijă să nu răciţi :).
O săptămână frumoasă!

marți, 7 decembrie 2010

Tolba cu folklung

Sara bună.Iată că mi s-a terminat sesiunea de plimbare prin Bucovina. O să încerc să vă relatez pe scurt excursia noastra concertistică de 5 zile :D. Vineri -zi de drum. Diferenţa de temperatură de vreo 15 grade. Ne-am trezit cu iarna în parbriz cam pe nepusă masă. Primul concert a fost la Suceava, la Fierărie. Mie una mi-a plăcut locul de cazare pentru că am cunoscut un căţel tare simpatic pe la recepţie. A fost ceva public, mai moleşit ce-i drept în prima parte a concertului, care şi-a revenit foarte bine pe parcurs. Am cântat alături de Ionuţ Mangu şi Ioan Onişor. Gazda serii a fost Adrian Beznă, care ne-a făcut surpriza de a-l invita şi pe Nicu Zota. În câteva cuvinte, Adi a fost "cu lupii laolalta" şi "a înhăitat" publicul :D, Nicu Zota a adus o notă de romantism întreţinută de atmosfera de penumbră fierărească, eu cu cântecele mele, şi-apoi împreună cu Ionuţ şi Ioan, şi cu stilul lor caracteristic. S-a cântat foarte mult, până spre 2 dimineaţa. Aşa de bine ne-am simţit că am mai rămas câteva ore în compania unor oameni deosebiţi. Paula ne-a făcut caricaturi şi îi mulţumesc.
A doua zi ne-am pornit am stat la o vorbă cu niste suceveni tare faini, Stefan si Ioana şi cu toată gaşca, după care am plecat spre Gura Humorului să înregistrez o piesă. Ne-a întâmpinat Sorin Poclitaru, Şeful de cooperativă La Bomba. La studio, am convenit să-mi mai schimb  câte ceva la "Defect Afectiv". Sorin m-a ajutat cu verurile, Ioan cu muzica şi a ieşit un "defect perfect" în final, numa că n-am mai avut vreme să o înregistram, dar va urma. Seara am chitărit din nou până pe la 2 şi, în afară de ochi roşii de fum, m-am ales cu o amintire plăcută, cu un concert reuşit. De asemenea, am avut surpriza, ca un domn, pe care (ruşine să-mi fie) am uitat cum îl cheamă, să vină şi să-mi aducă o pungă de pufarini,"ca să simt copilăria şi în Bucovina". Mi-a citit blogul. Sinceră să fiu, am rămas profund impresionată. Îl salut şi îi mulţumesc tare mult că m-a făcut să zâmbesc, că îmi urmăreşte activitatea şi că vine la concerte să mă susţină :).
A treia zi am plecat la Paşcani, la părinţii mei ca să vină Moş Nicolae. Am cântat, am povestit şi am construit un moment de răgaz.
În ce-a de-a patra zi am plecat până la Gura Humorului, la pizzeria cu fitil, unde am privit nişte copilaşi, care se distrau cu pizza, dulciuri şi "Nu mi-e frică de Bau-Bau". În aceeaşi zi şi-a serbat aniversarea Adi Beznă căruia îi urez La mulţi ani şi la mult folk. Seara am revenit în Suceava, pentru un concert în memoriam Adrian Păunescu. Acolo ne-am întâlnit cu Magda Puşcaş, cu grupul  Simbol şi cu Alexandra Andrei. De altfel, am dat şi peste nişte instrumentişti foarte buni. Am încheiat seara cu o Fierărie, cu un portret adevărat de la Paula, cu un pahar de vin şi cu arahide.
De dimineaţa amiezii ne-am pornit spre Cluj.
Cred că festivalul acesta aduce după el câteva elemente care îl fac să fie special: concertele în două locaţii cu un timp larg de desfăşurare şi fără nici un impediment în ceea ce priveşte comunicarea cu publicul, întâlnirile cu oameni primitori şi iubitori de muzică, lipsa stresului specific unui concurs, portrete "paulistice" şi aşa numita "piţă".
Le mulţumesc lui Ioan şi lui Ionuţ că au acceptat invitaţia mea, celor care au fost inspiraţi şi folk şi lung, şi tuturor celor care au avut plăcerea să vină să ne vadă.
La finalul acestor week-enduri fructuoase artistic, (mai sunt 9 ) va avea loc o altă sesiune de votare după clipurile din concerte ce vor fi postate pe youtube şi ForeverFolk. Dacă v-am plăcut, votaţi-mă. :)
Sunt cam "obo" , aşa că vă lipesc nişte poze şi vă salut.











joi, 2 decembrie 2010

Prin Bucovina, cântăm la Folklung!

Am de colindat Bucovina week-end-ul acesta.Am înţeles că pe acolo  ninge şi mă încântă vestea.
V-am mai povestit eu de Festivalul Folklung când  v-am stresat cu voturi şi alte plimbări de mouse-uri. 12 concurenţi în 12 săptămâni în fiecare vineri La Fierărie în Suceava şi în fiecare sâmbătă La Bomba în Gura Humorului.A venit şi rândul meu. Mă pornesc de la Cluj împreună cu Ioan Onişor şi Ionuţ Mangu spre Bucovina, plai cu flori, sau cu fulgi de nea, după caz.
Vineri, 3 decembrie ne găsiţi ancoraţi pe scenă în Pubul La Fierărie, iar sâmbătă 4 decembrie la pizzeria La Bomba. Asta începând cu orele 21.00. 

Vă aşteptăm!:)